По време на среща с държавният глава на Беларус - Александър Лукашенко,

...
По време на среща с държавният глава на Беларус - Александър Лукашенко,
Коментари Харесай

Путин за разрушената ТЕЦ в Украйна: След поредица от атаки срещу нас трябваше да отговорим

По време на среща с държавният глава на Беларус - Александър Лукашенко, президентът на Русия, Владимир Путин, разяснява интензивните военни удари на Москва по украинската енергийна инфраструктура. Путин сподели, че страната му е била „ принудена да отговори “.

Изявлението му идва ден откакто съветската войска с натоварен обстрел унищожи най-голямата топлоелектрическа централа в региона на Киев. Така остави минимум 200 хиляди души без електричество. 

Снимка: bTV

„ За страдание, наблюдавахме серия от удари по наши енергийни обекти и бяхме принудени да отговорим. Искам да подчертая, че по филантропични аргументи не сме нанасяли никакви удари през зимата, тъй като не искахме да оставим без ток обществени институции, лечебни заведения и други сходни. Но след поредност от офанзиви против нас трябваше да реагираме “, сподели съветският президент.

„ Нуждаем се от Противовъздушна отбрана, а не от затворени очи “, сподели Володимир Зеленски

Путин обаче не загатна, че Русия извърши серия от масирани въздушни удари в последните дни на 2023 година и единствено в интервала 29 декември - 3 януари изстреля повече от 300 ракети и 200 дрона.

Само в утринните часове на 1 януари Украйна беше подложена на най-мащабната офанзива с дронове до момента - 98.

Щетите върху енергийната система на страната през зимата на 2023 година пък се оценяваха на повече от 1 милиарда $. Тогава Украйна претърпя и няколко цялостни срутва на системата и сътвори „ пунктове на несъкрушимостта “ - места, където украинците без електроснабдяване можеха да заредят телефоните си и да поседят на топло. 

В тях има питейна вода, кътове за детски игри, кревати, както и дребни аптечки.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР